Kuidas aiamööbli eest hoolt kanda?

Ükskõik, kas aiamööbel on puidust või metallist, vajavad need regulaarselt hooldamist. Just õige ja korrapärane hooldus kindlustab mööbli pika eluea. Selleks, et saaksite oma õuemööblit võimalikult kaua nautida, oleme koostanud mõned kasulikud nõuanded.

Aiamööbli hoiustamine talvel

Kuigi Isku tootevalikus olev aiamööbel on kõik ilmastikukindlad ning mõeldud just kasutamiseks õues, siis jooksul annavad tuul, päike ja sademed oma panuse. Seetõttu on soovitatav mööbel hoiustada talveks kuivas ja soojas siseruumis või garaažis. Siseruumi puudumisel aga varikatuse või spetsiaalse katte all. Vähemasti tuleks vihmase ilma korral toolid ja lauad sättida kalde alla selliselt, et vesi neilt maha voolaks.

 

Aiaööblit tuleks pesta mahedatoimelise seebiveega paar korda suve jooksul -see hoiab need korras ja puhtana. Pinnalähedase hallituse ja vetikad saab maha pesta lahjendatud vee-äädikhappe lahusega. Puidust aiamööbli kruvid tuleks sügisel enne talvehooaja hoiustamist pingutada. Üldiselt soovitamegi aiamööblit just sügisel enne hooldada, et seda oleks siis kevadel jälle lihtne uuesti välja võtta! Täüsemad hooldusjuhised sõltuvad aga mööbli materjalist.

Söögitool Pamir

Puidust mööbel

Puit on elav materjal ja seetõttu võivad sellel aja jooksul väikseid pragusid ja värvimuutusi tekkida või vaiku välja ajada. See on täiesti normaalne ja looduslikust materjalist tehtud toote puhul ootuspärane. Pehmet vaiku saab eemaldada tärpentiiniga ning kõvenenud vaiku maha kraapida. Siiski on oluline järgida hooldusjuhiseid, mis sõltuvad näiteks puidu liigist.

Tamm või tiik. Need puiduliigid on looduslikult õlised ega vaja kohest töötlust. Siiski tuhmub tiigipuu kiiresti ja muutub halliks, kuid see võib olla ka taotluslik. Kui soovite aga, et tiigipuu oma naturaalse tooni säilitaks, tasub seda kindlasti õlitada.

Töötlemata puit. Töötlemata puit tuleks enne kasutamist kas värvida või õlitada. Värvimine annab mööblile elava välimuse. Puidu vananedes hakkab värvipind ajapikku siiski pragunema. Sseega peaks enne uue kihi pealekandmist vana värvi kindlasti maha lihvima.

Lehtpuu (akaatsia). Lehtpuidust valmistatud õuemööblit võib õlitada mitu korda aastas, et säilitada selle head omadused. Seda Kagu-Aasiast pärit puitu võiks õlitada õhukeste kihtidena mitu korda, kuni õli enam sisse ei imendu ning ülejääk pühkida lapi või paberiga ära.

Mänd. Männist valmistatud aiamööblit tuleks esimese kasutusaasta jooksul vähemalt kaks korda töödelda. Pärast esimest aastat piisab mööbli õlotamisest kord aastas või vastavalt vajadusele. Õlitage pind kergelt, pühkige liigne õli puhta pehme lapi või paberiga ja laske õlil sisse imbuda.

FSC-sertifikaat. FSC-sertifikaat näitab, et mööbli valmistamiseks kasutatud puit on sertifitseeritud: see kinnitab, et mööbli valmistamiseks kasutatud puit ei ole põhjustanud metsa ökosüsteemide hävimist. Samuti on selle sertifikaadi väljastamisel üheks punktiks töötajate õiglased tingimused.

volos

Aiamööbli õlitamine

Kui vihmapiisad hakkavad puidu sisse imenduma, on aeg mööblit õlitada. Kui puidust aiamööbel seisab suvel pikemat aega muru sees ning mööbli jalad saavad pidevalt märjaks, võib see pikemas perspektiivis probleeme tekitada. Seetõttu tasubki jalgu korralikult õlitada ja selleks on hea nipp: valage õli ümberpööratud purgi kaanele ja asetage mööblijalg kaanele, kust õli jalga imendub. Tehke sama kõigi nelja jalaga ja laske mööblil kaane peal seista seni, kuni kogu õli on sisse imendunud.

Plastikust aiamööbel

Plastikust aiamööbel on mugav ja kergesti hooldatav. Enamasti on need valmistatud UV-kaitsega plastist, mis välistab päikese käes pleekimist. Plastikust aiamööbel on praktiliselt hooldusvaba, mistõttu on nende eest lihtne hoolitseda. Siiski on ka plastmööbli vahel erinevusi:

Artwood. Kui soovite puidulaadset materjali, mida on lihtne hooldada, siis Artwood on selleks hea valik! See vajab vähe hooldust ja talub temperatuuri kõikumisi vahemikus -25°C kuni +50°C. Hoolduseks piisab regulaarsest pesemisest kerge seebi ja veega.

Polürotang. Naturaalse rotangi sarnane plastikust polürotang on populaarne valik klassikalise stiili austajale. Sellist mööblit on aga soovitatav siseruumis hoiustada. Külma käes võib polürotang aga hapraks muutuda ja puruneda, kui seda talv läbi välitingimustes hoida. Puhastamine on lihtne seebi ja veega. Ärge kasutage siiski survepesurit, sest veejoa surve võib rotangi lõhkuda!

Muu plastmööbel. Puhastage regulaarselt õrna seebiveega.

laituri

Metallist aiamööbel

Metallist valmistatud terrassimööbel on vastupidav ja kauakestev. Erinevatel metallidel on erinevad ettekirjutused hoolduseks, mida mööbli võimalikult pika eluea säilitamiseks järgida.

Alumiinium. Neile, kes hindavad lihtsust! Alumiiniumist mööbel säilib kõige paremini, kui seda hoitakse talvel siseruumides. Piisab, kui neid vajadusel paar korda aastas õrna seebiveega pesta. Kui neil on ka plastik- või puitosi, tuleb neid eraldi töödelda vastavalt nende hooldusjuhistele.

Malm. Üks klassikalisemaid ilmastikukindlaid materjale aias, mida võib aastaringselt õues hoida. Malmi hooldus hõlmab endast rooste puhastamist terasharjaga, spetsiaalse roostetõrje vahendi kasutamist ja lõpuks viimistlust soovitud värviga. Malmist mööbel tuleks iga 4-5 aasta järel üle värvida. Siiski säilib malmist mööbel kauem, kui neid talveks varjualuse all hoida. Oma kaalu tõttu on neid aga raske liigutada ja kuna neid saab talveks õue jätta, sobivad nad ka välitingimustes kasutamiseks.

Roostevaba teras. Soovi korral võib roostevabast terasest valmistatud aiamööblit kasutada aasta ringi välitingimustes. Kui mööbli pinnale aga peaks tekkima rooste, saab seda spetsiaalse puhastusvahendiga eemaldada. Hooldust nõuab terasest mööbel umbes 2 korda aastas, et säiliks selle hea seisukord.

Järgides neid lihtsaid nõuandeid aiamööbli hooldamisel, saad nautida tass kohvi päikese käes puhta, stiilse ja vastupidava mööbliga veel pikka aega!